Marum

Marum is een dorp in de gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen. Tot eind 2018 was Marum de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het ligt aan de A7, op zo’n 25 kilometer van Groningen en 12 kilometer van Drachten en heeft goede busverbindingen. Marum heeft een ruime middenstand, waarvan een groot deel rond het plein ‘De Wending’ aan de Wendtsteinweg, de hoofdweg van het dorp, ligt. Op vrijdagmiddag is er de markt.

Aan de noordkant van het dorp is industrie gevestigd. Zo zijn aan de zuidkant van de A7 de bedrijventerreinen ‘De Hoek’, ‘De Poort 1’ en ‘De Poort 2’ te vinden. Aan de andere kant van de rijksweg, ligt het bedrijventerrein Marumerlage.

Marum kent een bloeiend verenigingsleven. Enkele voorbeelden zijn, voetbalvereniging S.V. Marum, judovereniging Marum, ruitersportvereniging Mazeppa, tennisclub Marum, volleybalvereniging JMC Marum/Jonkersvaart, ATB vereniging Marum, korfbalvereniging NKC Noordwijk/Marum, toneelvereniging O.K.K. (oefening kweekt kunst), bridgeclub Marum, Chr. Muziekvereniging Harmonie Marum en muziekvereniging Showband Marum.

Andere voorzieningen zijn onder andere het openlucht zwembad, sportcentrum “De Holten”, tennisbanen, meerdere maneges, een dierenkliniek, een bibliotheek, twee ijsbanen, twee basisscholen (samen in het Integraal KindCentrum (IKC)), verzorgingstehuis ‘De Hoorn’, buurtzorg Marum e.o, twee kerken, huisartsen, apotheek, tandartsen praktijk, fysiotherapie VitaMarum.

Ieder jaar worden er diverse evenementen georganiseerd. Enkele voorbeelden zijn: hardloop- en wandelevenement MaRun (de opvolger van de Marumer Omloop), een wielerronde, muziekevenement Het Mega Piratenfestijn en de Feestweek Marum.

Gerelateerde berichten